A pszichodráma problémamegoldó képessége

pszichodráma

Sokan ismerik a Hellinger-féle családállítást, de nem mindenki tudja, hogy ennek a módszernek az őse a Jacob Moreno által megalkotott pszichodráma. De mi a különbség a két mára teljesen független módszerré vált eljárás között? Mindkét metódusnál a hős az életéből választ embereket bizonyos szerepekre.

A pszichodrámában a szereplők tipikus pózokat, gesztusokat és jellegzetes mondatokat kapnak, de az emberek közötti távolságnak szintén szimbolikus jelentése van. Mindez segít jobban átérezni a helyzetet, áthatolni a rejtett gondolatokon és érzéseken. A családállításban azonban minden csendesen történik, nincsenek pózok és a gesztusok, csak a szereplők közötti távolság alapján lehet megérteni bármit is.

A Moreno-féle módszerben a probléma megoldása magából a problémából fakad és tovább bővül, amennyiben a helyzet azt megköveteli és a személy készen áll arra, hogy elfogadja, megértse. A pszichodrámával ellentétben, a családállításban nem számít, hogy mi az egyén problémája, mert az egész családi rendszer bemutatásra kerül.