Áramot termelnek a fotovoltaikus panelek

Sok kutató dolgozik a mai napig is azon, hogy megoldja a világ energiaigényének kérdését. Jelen esetben, bármilyen hordozóból bizonyos rendszereken keresztül ki kell nyerni a teljesítményt és át kell azt alakítani elektromos árammá, mert a különféle szerkezetek ezt tudják hasznosítani. Egyre nagyobb teret nyer a fotovoltaikus, más néven fényelektromos termelés.

Ez esetben a Napból származó sugárzás felhasználásával történik a termelés. A fény, aminek hála mindent látunk, hullámokból, fotonokból áll. Ezek belecsapódva egy szilícium alapú kristályba kimozdítanak a rácsszerkezetből egy elektront és megindítják az áramlást. A fotovoltaikus panelek ugyanazon az elven működnek, csak esetenként más hatásfokkal.

Régebben, még alig 10 % felett volt az energia kinyerésének képessége, de ma már ez jóval meghaladhatja a 20 %-ot és a fejlődés nem áll meg. A fotovoltaikus egységek bizonyos esetekben, már festékekbe is keverhetőek és a felhasználási lehetőségek száma szinte korlátlan. Éljünk azokkal bátran!