Vidéken a pálinkafőzésnek nagy hagyománya van. Az összegyűjtött gyümölcsökből cefre készül, majd ha ez megérett, akkor saját üstökben vagy a falu pálinkafőzőjében kifőzik azt. Tulajdonképpen kisüsti pálinka egyáltalán nem nagy ördöngösség.
Csupán egy megfelelő rézüstre és néhány kiegészítőre van szükség hozzá. Pár óra alatt elkészül a jellegzetes ízekkel rendelkező szeszes ital, ami többnyire magán viseli az adott gyümölcs jegyeit, amiből készült.
A kisüsti pálinka a nevét is onnan kapta, hogy nem nagyipari eljárással készítik, hanem kisméretű üstökben párolják. Az rézüst űrtartalma ritkán haladja meg a 200-300 litert. Az esetek többségében még a 100 literes űrtartalmat sem éri fel. A lepárlás két szakaszban történik.
Az első szakasz végén nyert alszeszt visszajuttatják az üstbe és átmegy még egy lepárláson. Így megszabadulnak a kisüsti pálinka ízét kellemetlenné tevő kozmaolajoktól és egyéb felesleges alkotóelemektől. A második lepárlást követően, a kisüsti pálinka rögtön fogyasztható és palackozható.