A tequila Mexikó egyik legismertebb és legikonikusabb itala, amit az ország kulturális és gasztronómiai örökségeként tartanak számon. Az ital alapanyaga a kék agávé, amit főként Mexikó Jalisco államában termesztenek, ahol a vulkanikus talaj és az éghajlat ideális feltételeket biztosít az agávé növekedéséhez.
A tequila készítésének folyamata évszázados hagyományokon alapul, de modern technológiák is hozzájárulnak a minőség fenntartásához. A tequila két fő kategóriába sorolható: 100% agávé és kevert fajta. Az előbbi kizárólag kék agávéból készül, míg az utóbbi más cukrokkal, például nádcukorral kiegészítve készül, így olcsóbb, de kevésbé autentikus ízű.
Az érlelés alapján is több típust különböztetünk meg: a blanco (fehér) frissen palackozott és intenzív agávé ízű, míg a reposado és añejo típusok tölgyfahordóban érnek, ezáltal gazdagabb, fűszeresebb és bársonyosabb ízvilágot kapnak. A tequila fogyasztása sokféleképpen történhet. Hagyományosan Mexikóban tisztán isszák, lime-mal és sóval kísérve, hogy kiemeljék az ízeket.