A blu-ray az új DVD

Egyre népszerűbbek a blu-ray lemezek
Egyre népszerűbbek a blu-ray lemezek

Ismét egy újdonság az elektronikai piacon, vagyis a digitális optikai tárolóeszközök piacán. A blu-ray a DVD utódja, ami sokkal nagyobb tároló-kapacitással rendelkezik. A névben a „blue” a lézer színére utal, amit ez a technológia használ, a „ray” pedig az optikai sugárra.

Mivel a kék lézer rövidebb hullámhosszon működik, mint a DVD esetében használt vörös lézer, kisebb fénynyalábbal pontosabban lehet fókuszálni, ezért egy blu-ray lemez már 50 GB adatot is képes tárolni.

Védelem szempontjából is jobbak ezek a lemezek, mivel egyedi biztonsági titkosító rendszerrel rendelkeznek, ami védelmet nyújt a film- és szoftverkalózok ellen. A gyártók remélik, hogy a DVD-t fokozatosan helyettesíteni fogják a blu-ray lemezek, de ugyanakkor már a kettő kombinációját is kifejlesztették, ami lehetőséget nyújt arra, hogy mindkét formátumú filmet egyetlen lemezen lehessen tárolni.

Az így megírt filmekhez persze megfelelő lejátszó és televízió is szükséges, hogy a minőségi javulás észrevehető legyen. De még ezt is lehet továbbfejleszteni, a következő lépés pedig a hologramos technológia.