A fa ablak javítása sokszor fontos lehet

Régi fa nyílászáró felújítása
Régi fa nyílászáró felújítása

A fa hőszigetelő ablakok és ajtók nagyon elterjedtek. Nemcsak a minőségük és hatékonyságuk miatt, hanem az esztétikus megjelenésük miatt is. Ám több év múlva megeshet, hogy ezek szerelésre szorulnak. A fa ablak javítás előjelei egyszerűen felismerhetőek, ugyanis bizonyos esetekben nem működik már úgy, ahogy azt az első hónapokban tette. Számos olyan hibajelenséget fel lehet ismerni, amelyek miatt érdemes szerelőt hívni. Lássuk, hogy mire is érdemes figyelni!

Egyik leginkább szembetűnő gond, amikor az ablak nehezen csukható és nyitható, rosszul működik vagy egyáltalán nem is lehet már nyitni vagy zárni. Ez már komoly tünet és mindenképp érdemes szerelőt hívni, vagy azt a céget, amelyik ezt az ablakot felszerelte. Sokszor az is nagyon zavaró lehet, amikor a nyílászáró akad vagy szorul. Ekkor nagy erőfeszítés közepette lehet csak használni, arról nem is beszélve, hogy a kattogás és nyikorgás is megjelenik. A fa ablak javítás a bukó vagy nyíló funkció meghibásodása esetén is szükséges.

Ha ez nem megy, akkor nem nyithatjuk ki csak annyira, hogy egy kis levegő juthasson be az otthonunkba. A fa nyílászáró felújítás akkor is esedékes, amikor sajnos az ablak egyszerre nyílik és bukik is. Ennél kellemetlenebb panasz nincs is, ugyanis ekkor azt hisszük, hogy az egész kiesik a helyéről. Azért vettük meg az ablakot, mert elvárjuk, hogy jól szigeteljen, de ha ez már nem adatik meg, akkor csakis a szerelő javíthatja meg és hozhatja vissza a régi esszenciális tulajdonságot.

Legrosszabb esettek közé az is bekerül, amikor egy alkotóelem eltörik. Legyen szó az ablakzárról, a kilincsről, a vasalatról vagy a zsanér meghibásodásáról, ez esetekben csakis egy profi szerelő oldja meg a gondot. Az is gond, amikor az egész fa ablak csak nagy erőltetés útján nyílik vagy záródik. Ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Sőt, az már mindenképp megér egy komolyabb kivizsgálást, ha az egész szerkezet csak akkor záródik, ha azt vissza kell emelni a helyére. A fa nyílászáró felújítás a fenti esetekben mindenképpen javasolt.