A fűtőradiátor működése és jelentősége

A fűtőradiátor nélkülözhetetlen
A fűtőradiátor nélkülözhetetlen

Vezetés közben nemcsak a nagy meleg jelenthet gondot, hanem a hideg is. Ezért nyáron hűtésre, télen viszont fűtésre van szükség az autóban. Ez utóbbit a fűtőradiátor látja el. A fűtőradiátor összeköttetésben áll a gépjármű hűtőrendszerével.

A motor működése közben nagymennyiségű hőt termel. Ezt a felszabaduló hőenergiát el kell vezetni a motortérből, különben csökkenne a teljesítménye, idővel pedig tönkre is menne a nagy melegben.

A hűtőrendszer elvezeti ezt a hőt és nyáron hulladék hőként adja le a klímahűtőn keresztül a környezetbe. Télen viszont, ezt a hőenergiát vagy legalább egy részét, fel lehet használni az utastér felmelegítésére.

A hűtőrendszer hőcserélőjén keresztül, a motortól felvett hőt továbbítja a fűtőradiátor felé, ami a műszerfal mögött található. Innen a hőenergia az autó utasterébe kerül, kellemes környezetet teremtve ezáltal az utazók számára. Mivel igen nagy jelentősége van ennek a szerkezetnek, nem szabad megfeledkeznünk a karbantartásáról sem. A fűtőradiátor javítását, esetleg cseréjét még a tél megérkezése előtt el kell végezni.