A tűzoltó készülékek típusai indításuk szerint

Extinguisher maintenanceSokféle típusú tűzoltó készülék van forgalomban, de az indításuk szempontjából két változat a legelterjedtebb. Az egyikfajta tűzoltó készülék a beütő szeges indítású: ezekben a tűzoltó készülékekben az oltóanyagtartályon belül van elhelyezve a hajtóanyag palackja.

A hajtóanyag kiengedéséhez – a biztosító elem eltávolítása után – erőteljesen rá kell ütnünk a beütő szegre a biztosító elem eltávolítása után a hajtóanyag kiengedéséhez. Amikor a gáz keveredik az oltóanyaggal, hallani fogjuk, ahogy kiáramlik a gáz, és fellazítja az oltóanyagot. Néhány másodperc után a készülék már üzemképes, és ha a palackon elhelyezett tömlő végén található pisztolyt lenyomjuk – a tűzre irányítva – máris kilövell az oltóanyag.

A másik a fejszelepes indítású: ezek a tűzoltó készülékek állandó nyomás alatt vannak, mert úgynevezett belenyomott hajtógázas változatúak. Állandó nyomás értéke kb. 14 bar. Az indítókar a palack tetején található hordozó fogantyú tetején található, melynek lenyomásával indul el az oltóanyag, természetesen a lenyomása előtt a biztosítószeget el kell távolítanunk.

A tömlő végét itt is a tűzre irányítjuk, de itt sem a lángokra, hanem a tűz gyökerére. Az ilyen típusú tűzoltó készülékeken van egy nyomásmérő óra is, ami a palackban uralkodó pillanatnyi nyomás értékét mutatja.