Az ADR oktatás és az áruszállítás kapcsolata

ADR oktatás

Az áruszállítás összetettebb feladat, mint azt egy külső szemlélő gondolná. Hiszen nemcsak arról van szó, hogy adott dolgokat elvisznek egyik helyről a másikra, hanem egy komplex folyamatról, amit a sofőrnek végig kézben kell tartania. Fontos, hogy pontosan mit vesz át, hogyan kerül felrakodásra, rögzítésre, milyen elővigyázatossági lépéseket tesz meg, és az áru milyen állapotban ér el a célponthoz.

Például ADR oktatás elvégzése nélkül el sem indulhat, amennyiben olyan rakományról van szó, ami gyúlékony, robbanékony vagy esetleg radioaktív. A parfüm vagy egyes festékek is ebbe a kategóriába sorolhatók, tehát eléggé megkurtítja a lehetőségeket, ha valaki nem rendelkezik ilyen képesítéssel.

Vannak vállalkozások, ahol nem is alkalmaznak olyan sofőrt, aki nem vett rész ADR oktatáson, vagy csak azzal a feltétellel ajánlanak szerződést, ha beiratkoznak egy ilyen kurzusra. Ez szigorúnak tűnhet, de érthető, ha nem akarják azzal tölteni a drága időt, hogy mindig kiválogassák, mi az, amit szállíthat az a munkás, aki nem volt az ADR oktatás hallgatója.