Az ezerarcú nyomda

A nyomda típusai
A nyomda típusai

Egy könyv olvasása közben gyakran eszünkbe juthat, hogy vajon hol, milyen módon készíthették. A legtöbb könyv születési helye általában egy nyomda. Gyakran esünk abba a hibába, hogy a nyomdákkal kapcsolatban csak a könyveket, újságokat, esetleg képeslapokat hozzuk összefüggésbe.

Manapság azonban ez sokkal összetettebb. Nagyon sok szolgáltatást nyújtanak a mai modern intézmények, néhány ilyen termék, amit készíthetnek: autós matricák, biztonsági nyomatok, mágneses papírok, gravírozott termékek, öntapadós matricák és még hosszasan folytathatnánk a sort.

Másik nagy tévedésünk lehet, hogy azt gondoljuk egy nyomdáról, hogy még ma is olyan régi technológiát használva készítik a termékeiket. Hatalmas gépeket képzelünk magunk elé, amelyek betűsablonok segítségével nyomtatják az újságokat és mindent átjár az ólmos festék illata.

Nagy valószínűséggel pont ilyen lehetett egy előző századi nyomda arculata, de ez mára már a múlté. Ma már lézeres digitális és plotter technológiákat felhasználva gyártanak különböző termékeket.