Az íves tetejű kerítésről

Elegáns kerítés
Elegáns kerítés

Számos helyen lehet látni íves tetejű telekhatároló megoldásokat is, amelyek formájukkal kitűnnek az egyenes vonalvezetések közül. Régebben deszkából készült, de napjainkban jellemzően előre gyártott betonelemekből áll az ilyen kerítés.

Modulokból lehet összerakni és egy csomag 4 tele-panelt, 1 íves panelt és 1 választható méretű oszlopot tartalmaz. A szinte pórusmentes betonelemek előoldala téglamintázatú, hátoldala simított felület.

A összeállított kerítés oszlopnál mért magassága 183 cm, az ív közepén nyilván magasabb. Nem igényel nagy szakértelmet az ilyen elemes térválasztók készítése a telekhatárra, mert a gyártó minden útmutatót megad a munkálat elvégzéséhez.

A mezők hosszának megfelelő távolságra 80 cm mély, alapozó gödröket kell ásni és ebbe belebetonozni a tartóoszlopokat. Egy nap múlva az oszlopok közé, be lehet csúsztatni a kiválasztott betonelemeket, kialakítva a tetszés szerinti mintázatot. Vannak tömör elemek, áttört mintázatok, de készíthető lábazatos jellegű, fa- vagy vasmezővel díszített kerítés is.