A gabonafélék alapélelmiszereknek számítanak

Gabonafélék

A növényi eredetű ételek, az alapjait képezik a táplálkozásunknak. A legelső termesztett növények a gabonafélék voltak és ma is ezek a legjelentősebb kultúrák. A búza, a kukorica, a zab és a rozs nemcsak emberi táplálékként szolgált, hanem az állatok takarmányozását is ezekkel a növényekkel oldották meg őseink. Az elmúlt évtizedekben, a búza kivételével, a gabonafélék leginkább állati takarmányok voltak jelen a köztudatban.

Ma már ismét elkezdtük felfedezni a szervezetünkre gyakorolt jó hatásukat, ezért egyre gyakrabban találkozhatunk az emberi táplálkozásra szánt gabonafélékkel is. Fontos jellemzőjük a magas rosttartalom, ami több okból is fontos a szervezetünknek. A rostok tisztítják a bélrendszert, így könnyebbé teszik a tápanyagok felszívódását.

Ugyanakkor rengeteg fontos ásványi anyagot is tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges élethez. Így ma már a gabonafélék ismét jelentős szerepet játszanak az éterendünkben. Nemcsak lisztként találhatjuk meg a boltokban, hanem pehely vagy szemes formában is.