Körülményes lehet az éves kontaktlencse használata

Éves kontaktlencse csomagok
Éves kontaktlencse csomagok

Szemüvegeknél nem ritka, hogy éveken át kiszolgálja viselőjét egy jó eltalált darab. Ezzel ellentétben viszont, kifejezetten ritka az éves kontaktlencse használata. Elsősorban a magas fokú higiénia az akadálya a hosszú csereidőnek.

Az éves kontaktlencse esetében, a leghatékonyabb hidrogén-peroxidos tisztítás használata javasolt, de ki kell várni a 6 órás fertőtlenítési időt. Sokkal egyszerűbb a gyors cseréjű lencsék használata, elérhető áron szinte bármilyen termék kapható.

Akkor indokolt az éves kontaktlencse használata, ha extra magas dioptria kell, amit más lencséből nem lehet legyártani, illetve ha valaki már évek óta ilyet használ és nem kíván váltani.

A kereskedőknél gyakran találkozni éves kontaktlencse csomaggal, de ezekben jellemzően 1 vagy 2 hónapos lencsék vannak, egy évre elegendő darabszámban, a szükséges ápolószerek kíséretében. Ezeknél is van, amelyik korlátozott óraszámban hordható, maximum napi 12 óra viselésére készült, kisebb víztartalmú kontaktlencse. Az 55%-os lencsék már a teljes ébrenléti időben hordhatóak.