Trágyázás nyáron: mire kell figyelni?

Novara

A nyári hónapokban a növények növekedése és fejlődése a csúcspontjára ér. Ebben az időszakban a helyes trágyázás kiemelten fontos a gazdáknak és kertészeknek. A megfelelő tápanyagellátás nemcsak a terméshozam növelésében játszik szerepet, hanem a növények egészségének és ellenálló képességének fenntartásában is. A Novara szerint ez is fontos szempont, amikor megfelelő eszközt keresel a nyári trágyázáshoz.

Íme, néhány fontos szempont a trágyázásról a nyári hónapokban! A növényeknek nyáron nagyobb mennyiségű tápanyagra van szükségük. A trágyázás során olyan műtrágyákat válasszunk, amelyek tartalmazzák a növényeknek alapvető fontosságú tápanyagokat: nitrogént, foszfort és káliumot (N-P-K). A kiegyensúlyozott arány segíti a növények egészséges fejlődését és virágzását.

Fontos, hogy a trágyázást ne azonnal az öntözés után végezzük. Érdemes megvárni, hogy a növények felszívják az öntözéssel adott vizet. Ez csökkenti a trágya kioldódását és kimosódását, így hatékonyabban hasznosulnak a tápanyagok. A trágyázást célszerű reggel vagy kora este végezni, amikor a nap kevésbé süt és a hőmérséklet alacsonyabb. Ebben az időszakban a növények jobban felszívják a tápanyagokat, mivel a magas hőmérséklet nem párologtatja el gyorsan a nedvességet.

Nyáron érdemes inkább folyékony trágyákat választani, mivel ezek könnyebben felszívódnak a növények gyökerei által, és gyorsabban elérhetik a növényeket tápláló talajrétegeket. A túl sok trágya káros lehet a növényekre nézve. A túlzott nitrogéntartalom például túlzott lombozatnövekedést okozhat, amely hajlamosít a kórokozókra és rovarokra. Mindig tartsuk be a csomagoláson feltüntetett adagolási utasításokat.

Ne közvetlenül a növény leveleire szórjuk vagy permetezzük. Ez égési sérüléseket okozhat a növényeken a közvetlen napfény hatására. A komposzt vagy más szerves trágyák szintén kiváló lehetőséget jelentenek a növények tápanyagellátására. Ezek lassabban szabadulnak fel, így hosszabb távon biztosítják a tápanyagok elérhetőségét a növényeknek.