A vodka különleges íze

A vodka az oroszok nemzeti itala
A vodka az oroszok nemzeti itala

Amikor kisebb-nagyobb társaságban leülünk italozni, hatalmas választékból kell eldöntenünk, hogy mit is szeretnénk inni. A választás elég gyakran a vodka. Érdemes tudnunk, hogy ez a nemes ital Oroszországból vagy Lengyelországból eredhet.

Bármilyen alapanyagból készülhet, de leggyakrabban gabonákból készítik. Az előbb említett orosz illetve lengyel italok között nagy különbség, hogy amíg az egyiket valamilyen gyümölcsökkel ízesítik, addig a másikat, jellegzetesen az orosz vodka szinte teljesen íztelen.

Hagyományosan lehűtve vagy szobahőmérsékleten történik a fogyasztása, az étkezések mellé, direkt megadott pohárból. Az íztelensége azonban kedvelt alapanyaggá teszi a különböző koktélok keveréséhez. A vodka egy égetett szesz, amit lepárlás után megszűrnek.

Lehetséges a többszörös lepárlás, de ennek hatására magasabb lesz az ital alkoholtartalma, ami kellemetlen ízt ad neki. Általában 37-40 % a szesztartalma, de ez nemzetenként és gyártási sajátosságonként változhat. Mivel sok ízesített változatban előfordul, így mindenki megtalálhatja a számára kedvező íz harmóniát.