Lebomló telefontok, mint növényi tápanyag?

lebomló telefontok

Számtalan környezeti és egészségi probléma okozója a világunkban felhalmozódott, le nem bomló műanyag hulladék. A lebomló telefontok koncepciója többé nemcsak egy utópisztikus elképzelés, hanem valóság, amit manapság már bárki beszerezhet. A lebomló telefontok komposztállható műanyagból készül.

Sokunknak nem egyértelmű, hogy mik is azok a bio műanyagok. Egy átlagos fogyasztó azt gondolja, hogy ezek azok az anyagok, amelyek hamarabb lebomlanak és nem károsítják a környezetet.

Ez viszont nem teljesen igaz. Egy felmérés szerint, valóban hamarabb lebomlanak a bio műanyagzacskók, amihez nem 1000, csupán 800 évre van szükség. Nem valami biztató. Ezzel ellentétben, a növényi rostalapú komposztálás révén lebomló telefontok fél év alatt teljesen felszívódik, átalakul tápanyagokká, amit a növények hasznosíthatnak.

Nem marad utána káros anyag a talajban. A biológiailag lebomló műanyagok mikroorganizmusok segítségével bomlanak le. Ezt követően viszont maradhatnak mérgező maradványok. Fontos, hogy a lebomló telefontoknak megfelelő környezetre van szüksége, tehát napfényre, nedvességre és levegőre.