A lengéscsillapító többféle lehet

Lengéscsillapító makett

Az autó futóművének nagyon fontos részét képezi, nem csak kényelmi, hanem biztonsági szempontból is. A lengéscsillapító amellett, hogy élvezetesebbé teszi az autózást, segít a kerekek megfelelő úttartásában.

Mióta elkezdtek autókat gyártani, nagyon sokat fejlődött ez a technológia, de a gyártók még most sem álltak le a fejlesztésekkel, mert még mindig van hová tökéletesíteni. Persze, így is könnyedén találhatunk kiváló lengéscsillapító típusokat.

Egy elhasználódott darab nagyon sok problémát fog okozni, mert ez hatással lesz a jármű többi részére is. Jobban fognak kopni az abroncsok, nagyobb ütődéseknek lesz kitéve maga a tengely és az egész karosszéria, ráadásul a zajszint is meg fog növekedni az utastérben, a kellemetlen zötykölődésről nem is beszélve.

Nagyjából 20 ezer kilométerenként érdemes ellenőriztetni a lengéscsillapítók állapotát. A kizárólag olajos modelleknél fennáll a habosodás veszélye, ami csökkentheti az alkatrész megfelelő működését, ezért a modern típusokban már nitrogént is használnak a lengéscsillapító működéséhez.