Teljes körű szemvizsgálattal egyes krónikus betegségek is kiszűrhetők

Budai Szemészeti Központ

Az állandó rohanás gyakran oda vezet, hogy az ember nem figyel azokra a jól felismerhető jelekre, amiket a teste küld egyes betegségek kezdeti stádiumában. A legtöbben mondhatni krónikus halogatók vagyunk és kerüljük az orvosokat. Pedig a szakemberek nem ártanak, csak segíteni akarnak. Azt az alapvető tényt kell tudatosítani mindenkiben, hogy a megelőzés lenne az elsődleges feladat, de ha ez nem végezhető el, akkor a bajok mielőbbi feltárására érdemes koncentrálni. A családban lévő kórelőzmények hasznos ismereteket kínálnak ebből a szempontból.

Ha vannak olyan tipikus problémák, amelyek jelentkeztek már egy családtagnál, akkor sejthető, hogy azok genetikai hajlama megvan és ezekre lehet kiemelten odafigyelni. A rendszeres vizsgálatok keretében gyorsan kiderül, ha valami nincs rendben. A Budai Szemészeti Központ azért is fontosak a krónikus betegségek szűrése, mivel „kezdeti szakaszukban sokszor nem okoznak tipikus panaszt”. Ebbe a csoportba sorolható a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szürke- és zöldhályog, de a macula degeneráció szintén.

Az alapos és műszeres diagnosztikával kiegészített felülvizsgálat képes megállapítani időben az ezekre utaló jeleket. Ilyenkor még előfordulhat, hogy kellő odafigyeléssel csökkenthető vagy megelőzhető a krónikus panaszok megjelenése. Minden nap sokat számít, hiszen ha időben változtatva lesz az életvitelen, akkor új helyzet állhat elő. A fénytörés közelre és távolra történő szubjektív és objektív megvizsgálása, a szaruhártya görbület, szemnyomás mérése, szín- és térlátás, szemfenék, réslámpa vizsgálata, a szürke- és zöldhályog szűrés csak néhány vizsgálat, ami megtörténik ilyenkor.

Az eredmények kiértékelését követően, a későbbi teendők egyeztetésére nyílik mód. Ha bármilyen problémát tár fel az analízis, akkor időben kezdetét veheti a kezelés, illetve a rendszeres kontrollal figyelhető a stádium előrehaladásának az állapota. Budai Szemészeti Központ szakemberei örömmel állnak rendelkezésre az általános szűrésekben, de konkrét kezelésekben ugyanúgy. Ha lézeres szemműtétre kerülne sor a későbbiekben, akkor a vizsgálat ára levonva lesz a beavatkozás árából.