A bőtermő olaszrizling

A finom olaszrizling
A finom olaszrizling

Létezik egy olyan szőlő, amelyik mára annyira jól érzi magát hazánkban, hogy jobb a termőkésessége, mint eredeti termőterületein. Az olaszrizling széles körben elterjedt, fehér bor készítésére kimondottan alkalmas szőlőféle. Ausztriában, azon belül főként Stájerország déli részein foglalkoznak vele, ahol úgynevezett habzó bort készítenek.

Magyarországon ehhez hasonló érdekességet a Fertő tó közelében csinálnak, ahol nemes-rothadású desszertbor kialakítására használják fel az olaszrizlinget. Hazánkba a nagy filoxéria járvány után került be Franciaországból a tizenkilencedik század közepén, amikor is a helyi fajták nagymértékben elpusztultak.

A helyükre betelepített szőlő aztán olyan jól érzi magát hazánk egyes részein, hogy nagyobb termésátlagot mutat, mint eredeti otthonában és Magyarország egyik leggyakoribb fehérbor szőlőjévé lépett elő. Az olaszrizling egy későn érő típus, ezért érdemes figyelembe venni a telepítéskor és olyan lejtőkre kell ültetni, amelyek déli fekvésűek, mert ezek sokkal tovább maradnak melegen, kedvezve ezzel a jó termésnek.