Képes-e megfelelő kapacitást adni egy VPS?

vps2Egy virtuális privát szerver más VPS-ekkel osztozik az erőforrásokon, jogos kérdés lehet tehát, hogy az ügyfelek elvárhatnak-e tőle ugyanakkora teljesítményt, mint egy dedikált fizikai szervertől. A válasz igen, több okból is.

Az elsőszámú ok egyszerűen statisztikai. A fizikai szervereknek általában rengeteg kapacitása hever parlagon, kihasználatlanul: csak a csúcsidőszakokban vagy éppen túlterheléses támadások idején kénytelenek minden rendelkezésre álló erőforrásukat csatasorba állítani.

Olyan, hogy egyszerre több, ugyanazon a szerveren, de egymástól függetlenül működő VPS is kénytelen legyen ekkora erőforrásokat mozgósítani, nagyon ritkán fordul elő. Jellemzőbb az, hogy az erőforrásokat a szerverek képesek optimálisan elosztani, úgy, hogy annak egyik se lássa kárát.

A másik ok, hogy még ha hasonló probléma elő is állna, az rendkívül könnyen orvosolható.

A virtuális szerverek, mivel nem fizikai gépek, rendkívül könnyen migrálhatóak. Egy virtuális szerverekből álló rendszer gyakorlatilag tetszés szerint, kis túlzással szinte pillanatok alatt „átcsoportosítható”, skálázható.

Ha a terhelés túlságosan nagy, egy virtuális szervert egyszerűen átmozgathatunk egy dedikált fizikai gépre, vagy éppen létrehozhatunk újabb virtuális szervereket más fizikai gépeken, amelyek átveszik a feladatok, a terhelés egy részét. Egy olyan hatékonyan működő adatközpontban, mint amilyen a DoclerNet hazai VPS szerverfarmja, ez nem okoz problémát.

Mindebből egy dolog következik: a költséghatékony VPS-ek teljesítménye szinte sohasem marad el a dedikált fizikai szerverekétől, ha pedig igen, az sem olyan probléma, amely ne volna megoldható. Ha egy dedikált fizikai szerver kapacitása nem képes kiszolgálni minket, nem sokat tehetünk, míg a virtuális rendszer villámgyorsan az elvárásoknak megfelelően skálázhatjuk.

Éppen ezért a VPS praktikusabb megoldás. Mobilis, rugalmas rendszer, amely rengeteg előnnyel bír a fizikai gépekhez képest. Minden vállalkozás számára tökéletes megoldás tehát, hogy a vállalati rendszer üzemeltetését nyugodt szívvel egy virtualizált rendszerre bízzuk.