Állampapír befektetés tippek kezdőknek

Grantis

Az infláció elől nagyon sok magyar kis- és nagybefektető keres menedéket az állampapírokban. Érdemes is elgondolkodni ezen a befektetési-megtakarítási formán, bár sok feltételre szükséges figyelni vásárlás előtt. A Grantis független szakértői kiváló pénzügyi tanácsadást kínálnak, célszerű hozzájuk fordulni. Tulajdonképpen az állampapír nem más, mint a magyar állam által kibocsájtott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír.

Nagyon jó rövid, közép és hosszú távú befektetésnek minősül, mivel alacsony kockázatok mellett fix vagy változó kamatot hozhat, még akár infláció felett is. Ennek sok típusa létezik, amelyeket megismerhetünk a grantis.hu weboldalon. Itt megismerhetjük az állampapír működését is, ami után a magyar állam kamatot fizet. Ez alól kivételt egyedül a Diszkont Kincstárjegy képez, aminél a hozamot a névérték és a vételár közötti különbség adja.

Egyes állampapírok esetében, különböző mechanizmusokon keresztül, évről-évre változik a kamat, így az értéke is. Ezeket az értékpapírokat évalapú sorozatszámmal szokták ellátni. Az a jó ebben a befektetési formában, hogy az állampapírok a lejárat előtt is bármikor visszaválthatóak. Forgalmazói saját üzletszabályok által meghatározott napi vételi árfolyamot jegyeznek és ezen az értéken hajtják végre a visszaváltást. A Magyar Államkincstárnál, bankoknál, befektetési szolgáltatóknál és kivételes esetben a Magyar Posta szolgáltatóhelyein is vásárolható állampapír.

Azoknak, akik infláció fölötti kamatot akarnak, az inflációkövető értékpapírok között érdemes válogatniuk. Ezeknél a papíroknál a kamat két tényezőből tevődik össze, a kamatbázisból és a kamatprémiumból. Ha Ön is szeretne hasznot hozó állampapírokat vásárolni, de nem tudja, hogy melyik volna az igazi, akkor érdemes felkeresnie a Grantis szakembereit és kérnie a segítségüket. Legelőször tájékozódjon a lehetőségekről a portálon! Senkinek nem mindegy, hogy mennyi jövedelmet hoz a pénze, hiszen ma már a bankbetétek is általában 1% alatti éves kamatot fizetnek, ami meg sem közelíti azt az összeget, ami kompenzálná az inflációt.