Fan-coil vagy ventilált-hőcserélő

A fan-coil berendezés felépítése
A fan-coil berendezés felépítése

A fan-coil elnevezés jövevényszó, jelentése ventilált (fan)-hőcserélő (coil) vagy kalorifer. Ez az elnevezés a működési elvéből ered, ugyanis ez a berendezés nem más, mint egy-egy ventilátorral ellátott bordás hőcserélő, természetesen ez nagyon leegyszerűsítve.

A fan-coil berendezés hőcserélőjén a szoba levegőjét a ventilátor segítségével átáramoltatják és az felmelegítve illetve lehűtve távozik, attól függően, hogy a rendszerben meleg víz vagy hideg víz áramlik.

A hőcserélőhöz a víz a falban kialakított csőrendszerben érkezik. Létezik 2 csöves és 4 csöves megoldás is. A kétcsöves megoldás esetén, szezonális működés lehetséges csak, vagyis a rendszer vagy hűt, vagy melegít. A négycsöves rendszer ugyanabban az időben melegíthet is és hűthet is.

Ez két fan-coil berendezés beépítését feltételezi minden helyiségben, de így lehet egyes szobákban csak hűteni, más helyiségekben pedig ugyanakkor fűteni. Nagy hátránya a többletkiadás, a két pár cső és a két-két különálló fan-coil hőcserélő beépítésének szükségessége, minden célhelyiségben.