Milyen szolgáltatásokat finanszírozhat az egészségbiztosítás?

egészségbiztosítás

Az állami egészségügy bizonytalan helyzete miatt sokan keresnek olyan megoldást, amivel nagyobb biztonságban érezhetik magukat egy esetleges egészségügyi beavatkozás, kezelés szükségessé válása esetén. A magán egészségbiztosítás számos előnye sokaknak kifizetődő lehetőséget kínál, érdemes tehát alaposan utánanézni a különböző biztosítók ajánlatainak.

Mint köztudott, a számos problémával küzdő állami egészségügyi ellátás a hosszú várólistákról, rossz állapotú kórházakról és kimerült orvosokról és ápolókról híres, a finanszírozási rendszere nehezen fenntartható, ezért meggondolandó, hogy a kötelező tb mellett, magán-egészségbiztosítást is fizessünk.

A két rendszer között vannak átfedések, vagyis előfordul, hogy olyanért is kell pluszban fizetni, amit a tb tartalmaz, vagy lehetséges, hogy bizonyos ellátást a magán-egészségbiztosítás nem vagy csak korlátozottan finanszíroz. Tudni kell, hogy a biztosítások a nem várt káresemények finanszírozására valók, tehát alapos orvosi állapotfelmérés előzi meg a szerződéskötést.

Már meglevő betegségek esetén önbevallásos alapon nyilatkozni kell egészségi állapotunkról, amelyet a biztosító elbírál és akár bizonyos esetben el is állhat a szerződés megkötésétől. Kizáró ok lehet továbbá a havidíj fizetésének 90 napnál hosszabb ideig történő elmaradása, az ittas vezetés, öngyilkosság és az extrém sportokkal összefüggésbe hozható egészségkárosodások kialakulása.

A különböző egészségbiztosítási csomagok igen széleskörű szolgáltatásokat foglalhatnak magukba a változatos orvosi szakrendelésektől, a laborvizsgálatokon, diagnosztikai vizsgálatokon, képalkotó vizsgálatokon, egynapos sebészeten és ambuláns műtéteken keresztül akár 0-24 órás orvosi telefonos ügyfélszolgálat vagy második orvosi szakvélemény biztosítása is elérhető.

Köthetünk magánszemélyként egyéni egészségbiztosítást, amely csak egy személyben ránk vonatkozik, de érdemes kiterjeszteni házastársra, gyerekekre a családi biztosítást, amelyet ilyenkor általában kedvezményesen köthetünk. A csoportos, céges biztosítások szintén díjkedvezménnyel vehetők igénybe akár az egész családunk számára.